emo Stoomketel van Regner

  • Klaas Rodenhuis
  • Klaas Rodenhuis's Profielfoto Onderwerp Author
  • Offline
Lees meer
08 juni 2015 20:30 #15

Mijn stoom ketel van REGNER.


Regner ketels zijn vervaardigd uit geelkoper (=messing) en met zilver gesoldeerd. (Bij controle worden alle ketels met een druk van 6,5 bar getest.) De hete gassen van een voor een vuurgang geplaatste gasbrander passeren eerst ( 5 stuks ) de met water gevulde dwars pijpen in die vuurgang en gaan dan via meerdere ( 5 stuks ) inwendige rookbuizen naar de schoorsteen.

De ketel is voorzien van een waterpeiltoestel (4mm buitenkant-2mm binnenkant), een vulschroef, een vast ingestelde en een instelbare(druk)veiligheid. Op de stoomdom is een in een vuurgang gelegen oververhitterbuis ( stoomdroger ) aangesloten.

De temperatuur van de zo verkregen "droge" stoom kan oplopen tot ca. 178 graden celsius. De ketel heeft aansluitingen met metrische fijn draad voor de manometer en voor een voedingsklepkast zodat ook terwijl de ketel in bedrijf is met een pomp water kan worden toegevoegd

Totale lengte = 20 cm Ketel lengte = 14,8 cm Diameter = 8,5 cm Inhoud ketel 0.60 liter Bedrijfsdruk = 3 Bar

Ketel inhoud berekenen

Inhoud = (pi(3.14)x straal x straal x hoogte)

Ketel ( 3,14 x 4,25 x 4,25 x 14,8) = 839.40 cm³
Vlampijp (3,14 x 1,5 x 1,5 x 14,8) = 104.56 cm³




Dwars pijpjes (3.14 x 0.4 x 0.4 x 3,2)x 5 = 8.04 cm³




Rookbuizen (3.14 x 0,75 x 0,75 x 14,8)x 5 = 130.70 cm³

Totaal inhoud (839.40 - 104.56 - 8.04 - 130.70) = 596.1 cm³ : 1000 = 0.5961 Liter



GAS afsluiter



Laspe Gasdrukregeling



Het Stoomgebruik

Het stoomgebruik van een stoommachine wordt groter als de machine meer energie moet leveren. Dat is bijvoorbeeld het geval als de machine vlugger moet draaien of harder moet trekken (meer wordt afgeremd dus). Een groter stoomgebruik van de machine vraagt dus een grotere stoomproductie van de ketel.

De Stoomproductie

De stoomproductie van de ketel, dat is dus de hoeveelheid stoom die een ketel gedurende langere tijd regelmatig kan leveren, hangt vooral af van:

A: de hoeveelheid warmte die het vuur produceert: Groot vuur maakt meer stoom dan klein vuur.

B: de hoeveelheid warmte die verloren gaat door uitstraling: onvoldoende warmte isolatie laat de warmte onbenut in het ketelhuis ontsnappen.

C: de warmtehoeveelheid die met de verbrandingsgassen ("rookgassen") onvermijdelijk door de schoorsteen ontwijkt.

D: het al dan niet met een voedingspomp gedurende het bedrijf water toevoeren. Ook voedingswater dat "bijna"kookt is altijd kouder dan water in de onderdruk staande ketel waardoor gedurende het voeden extra warmte nodig is.

HOE LANG een ketel een gegeven stoomproductie kan volhouden hangt af van:

A. de brandstofvoorraad: als de brandstof op is, bijvoorbeeld als de gastank leegt raakt, stopt de stoomproductie en blijft de machine staan.

B. de watervoorraad: Voordat de ketel leeg raakt moet het vuur worden gedoofd. het bedrijf kan onophoudelijk worden voorgezet zolang de brandstof niet op raakt en een (ketel) voedingspomp voortdurend voldoende water toevoert zodat het waterpeil niet daalt. Wordt geen water toegevoegd dan hangt het van de waterinhoud van de ketel af hoe lang kan worden gedraaid voordat gestopt moet worden. Als er geen voedingspomp is draait een bepaalde machine langer op een ketel met veel water dan op een ketel met weinig water.



SOLDEREN

Solderen van ketels met tinsoldeer of tinzilver soldeer is LEVENSGEVAARLIJK . Zelfbouw van ketels vereist inzicht, ervaring en "groot" soldeergereedschap. Bouw U zelf, kies dan een betrouwbaar ontwerp, gebruik GOED zilversoldeer en zorg voor voldoend grote soldeerbranders en ruimschoots warmte zodat het zilver of koper soldeer goed doorvloeit. Nieuw gebouwde ketels moeten voor gebruik eerst bij kamertemperatuur geheel met water gevuld op minstens 1,5 x of hoogstens 2 x de maximum bedrijfsdruk gedurende minstens 1/2 uur worden gecontroleerd. Vervorming ban de ketel of lekkage mag daarbij natuurlijk niet optreden.
OP ELKE KETEL IS EEN (druk)VEILIGHEID ALTIJD ABSOLUUT NOODZAKELIJK




MANOMETER

Manometers wijzen de druk aan in ketels en leidingen. Ze mogen nooit direct met stoom of heet water in aanraking komen. Voor het meten daarvan worden ze op een syphon geplaatst, zodat de manometer koud blijft. Voor het meten van de druk van koude lucht, gas of water is dat natuurlijk niet nodig.
Het aansluiten van een manometer op een hogere druk dan de schaal toelaat, is funest voor de meter



NU OOK IN BEZIT VAN WILESCO D48 2 CILINDER-STOOMMACHINE





Messing ketel hoogglanzend gepolijst en vernikkelt, Doorsnede 55 mm, Lengte 140 mm, Ketelinhoud 250 cm2, Kijkglas met waterstand, Separate Brandstoftank van messing,vernikkeld.

Euro-Vulventiel, verbruikt ca 20 g bij een looptijd van ca 25 minuten. Twee vaststaande, dubbelwerkende messingcilinder, Vliegwiel 50 mm doorsnede, in beide Draairichtingen zelflopend. Aandrijfas 4 mm doorsnede, olietoevoerventiel, omschakelbaar in voor- en achteruitstand met traploze regeling, Aansluiting voor RC-besturing

Maat voor Bodemplaat met ketel,

Incl. Tank : 180 x 110 x 140 mm, gewicht 0,6 kg

Please Inloggen to join the conversation.